Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ


Το έργο που επελέγη να πλαισιώσει το πρόγραμμα ήταν το Εικόνες από μια Έκθεση του Μοντέστ ΜουσόργκσιΤο έργο είναι εμπνευσμένο από μια φανταστική έκθεση έργων ενός αρχιτέκτονα και καλλιτέχνη, του Viktor Hartmann, με τον οποίο ο Μουσόργκσι συνδεόταν με προσωπική φιλία. Ο συνθέτης προσπαθεί να αποδώσει μουσικά τις εικόνες της έκθεσης ενδιάμεσα στις οποίες παρεμβάλλει τον περίπατό του από τον ένα πίνακα στον άλλο. Τα μέρη είναι τα εξής: 1) Περίπατος 2) Ο Νάνος 3) Χωρίς τίτλο (Περίπατος) 4) Χωρίς τίτλο (Περίπατος) 5) Το Παλιό Κάστρο 6) Tuileries 7) Βοϊδάμαξα 8) Χωρίς τίτλο (Περίπατος) 9) Μπαλέτο των πουλιών μέσα στο κέλυφός τους 10) Samuel Goldenberg und Schmuÿle (Δυο Εβραίοι, Ο πλούσιος και ο φτωχός) 11) Περίπατος 12) Η Αγορά στη Λιμόζ 13) Κατακόμβες 14) Με τους νεκρούς σε νεκρή γλώσσα 15) Η καλύβα με τα πόδια όρνιθας (Baba Yaga) 16) Η Μεγάλη Πύλη του Κιέβου.

Η ακρόαση, λόγω της έκτασης του έργου, έγινε σε τρία διαδοχικά μαθήματα.
Tα παιδιά περιέγραψαν τα  συναισθήματα που ένιωσαν ακούγοντας την κάθε εικόνα και πώς φαντάστηκαν τα ίδια τον κάθε πίνακα, με βάση αυτά που άκουσαν.
 Συζητήθηκαν επίσης διάφοροι παράμετροι του έργου, όπως τα όργανα που παίζουν, οι διαφορές στην ένταση και στο tempo και πώς όλα αυτά συμβάλλουν στην μουσική απόδοση των συγκεκριμένων έργων ζωγραφικής.
Τα παιδιά επέλεξαν το καθένα να ζωγραφίσουν τον «πίνακα» που τους έκανε μουσικά τη μεγαλύτερη εντύπωση.

Διάρκεια του προγράμματος: 5 διδακτικές ώρες.















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου