Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Ν. ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΣ - ΓΚΙΚΑΣ - ΜIΣΤΡΑΣ

"Μιστράς", ελαιογραφία σε καμβά, 1973, (υπογραφή καλλιτέχνη κάτω δεξιά)
Ένας από τους πιο γνωστούς πίνακες του Νίκου Χατζηκυριάκου Γκίκα είναι ο παραπάνω που φέρει τον τίτλο "Μιστράς".
Ο καλλιτέχνης χειρίζεται τον χώρο με αναδιπλούμενα επίπεδα διαφορετικών διακοσμητικών στοιχείων, για να δώσει βάση στον χώρο που βρίσκεται η βυζαντινή καστροπολιτεία. 
Είναι από τους μεγαλύτερους πίνακες του Γκίκα με διαστάσεις 130 Χ 195 εκ. και διακρίνουμε μετακυβιστικά στοιχεία μαζί με στοιχεία ελληνικής φύσης και φωτός. Ένα σύνολο από καμάρες, παράθυρα και σκαλοπάτια συνθέτουν τα ερείπια του Μιστρά ενώ ο κάμπος χαμηλά αναδεικνύεται με διάφορες αποχρώσεις πράσινου...
Ο πίνακας "έπιασε" την ψηλότερη τιμή σε δημοπρασία στο Λονδίνο από τον οίκο Sotheby’s το φθινόπωρο του 2011. Συγκεκριμένα αγοράστηκε από τον Έλληνα εφοπλιστή Αντώνη Κομνηνό αντί του ποσού των 520.809 ευρώ...

Το δεσποτάτο του Μιστρά ιδρύθηκε πολύ αργότερα (1259) από τους Παλαιολόγους. Ήταν κοντά στη Σπάρτη αλλά σιγά σιγά επεκτάθηκε ως τον Ισθμό της Κορίνθου. 
Γνώρισε μεγάλη πολιτιστική ακμή. Σ' αυτό δίδαξε και ο σοφός Γεώργιος Πλήθων - Γεμιστός, ο οποίος έγραψε περίφημα συγγράμματα με σκοπό την αναγέννηση και διάσωση του Ελληνισμού. Πήρε επίσης μέρος στις συνόδους για την ένωση των δύο εκκλησιών και ήταν υπέρμαχος της άποψης ότι οι Βυζαντινοί ήταν "Έλληνες στην καταγωγή, όπως μαρτυρούσε η γλώσσα και η παιδεία τους" και θα έπρεπε να αποκαλούνται Έλληνες. 
Στον Μιστρά τέλος στέφθηκε και ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου, ο Κωνσταντίνος ο ΙΑ' ο Παλαιολόγος. 


 Πολλά ερείπια εκκλησιών και του παλατιού σώζονται ως σήμερα. 

Ανάκτορα
Μητρόπολη, Άγιος Δημήτριος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου