Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Γ. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ - ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

Ήταν μία ηλιόλουστη ημέρα του Σεπτέμβρη του 2014, όταν η παλιά πόλη της Κυπαρισσίας γέμισε κόσμο. Με πρωτοβουλία του ιδιωτικού φορέα «Πρόγραμμα για την προστασία και ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας» που στόχο έχει την ανάδειξη αλλά και τη σωτηρία της παλιάς πόλης, επισκέφθηκαν τον οικισμό 21 ζωγράφοι οι οποίοι αφού ξεναγήθηκαν στην πόλη, εμπνεύστηκαν από αυτή. Ελεύθερα επέλεξαν το σημείο που ήθελαν και ζωγράφισαν συνολικά 70 έργα τα οποία εκτέθηκαν στις 4 και 5 Απριλίου του 2015 στον πολυχώρο Αθηναΐς, στην Αθήνα. 


Ένας από τους 21 ζωγράφους ήταν και ο Γιώργος Σταθόπουλος, όπου και ζωγράφισε τον παρακάτω πίνακα.



Και σε αυτό το έργο του, ο Σταθόπουλος προσπαθεί να αναδείξει την ομορφιά της ζωής. Τα ζευγάρια του, σήμα κατατεθέν των έργων του, αποτελούν δυνατά σύμβολα ζωής που κυοφορούν την ομορφιά και στέλνουν το μήνυμα της συντροφικότητας που τόσο έχουμε ανάγκη στην εποχή μας. Έτσι και εδώ. Κάτω δεξιά, και κάτω από την παλιά πόλη της Κυπαρισσίας, μαζί με το κάστρο της, ένα ζευγάρι αγκαλιασμένο, αγναντεύει τη θάλασσα και υμνεί τον έρωτα, τη χαρά της ζωής. Η γυναίκα δαφνοστεφανωμένη, όπως σε πολλά έργα του Σταθόπουλου, τυλίγει αυτήν και τον άντρα με το φουστάνι της. 
Αιώνια σύμβολα του Γιώργου Σταθόπουλου τα λευκά περιστέρια του, παρουσιάζονται και σε αυτόν τον πίνακα να πετούν χαρούμενα στον φωτεινό ουρανό.
Τα χρώματα του πίνακα πολύχρωμα, όπως όλα του Σταθόπουλου, έντονα, διονυσιακά και οι γραμμές ήρεμες, απλές, καθαρές φέρνουν στον θεατή την ομορφιά, την ηρεμία, την ξεκούραση.
Σε μια εποχή μοναξιάς, ο Γιώργος Σταθόπουλος υμνεί τη σχέση και τη συντροφικότητα. Όταν ζωγραφίζει απόψεις πόλεων ο καταξιωμένος ζωγράφος επιλέγει εις γνώση του τις λαμπρές, φωτεινές τους στιγμές.  Ο Σταθόπουλος, αγαπημένος ζωγράφος της Ελλάδας, με τα έργα του υπογραμμίζει τις μελωδίες του Μάνου Χατζιδάκι, τον ελληνικό ήλιο και την αισιοδοξία του ελληνικού φωτός. Η τέχνη του Γιώργου Σταθόπουλου αφήνει τη γλυκιά αίσθηση του γνώριμου, της Ελλάδας όπως αποτυπώνεται εδώ και αιώνες....

  • Πού βρίσκεται η Κυπαρισσία; Ψάξε και βρες την στον χάρτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου