Δευτέρα, 4 Απριλίου 2016

ΘΕΟΦΙΛΟΣ - Η ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ


Αν και ο Θεόφιλος δεν ζωγράφιζε συχνά ίδιο θέμα, υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις που ο λαϊκός ζωγράφος μας αχολήθηκε σε παραπάνω από έναν πίνακα με κάποια θέματα. Ιδιαίτερο αγαπητό του θέμα ήταν ο "Ερωτόκριτος και η Αρετούσα" που είχαμε δει σε παλιότερη ανάρτησή μας (ΚΛΙΚ) όπως και η Άλωση της Πόλης.

Ίσως ο γνωστότερος πίνακας της Αλώσεως από τους Τούρκους είναι και ο παρακάτω. Έχει τίτλο: "Κωνσταντίνος ο Παλαιολόγος ο αυτοκράτωρ των Ελληνορωμαίων εξέρχεται άτρομος εις την μάχην το 1453 Μαΐου 29"


Είναι μια καζεΐνη σε καμβά και έχει ύψος 122 εκ. και πλάτος 154 εκ. Ο αυτοκράτορας αγέρωχος επιτίθεται, ενώ οι Τούρκοι σαστισμένοι απλά τον κοιτάζουν. Είναι η μεγαλύτερη φιγούρα στα δεξιά επάνω στο άσπρο άλογο, αφού στα έργα του Θεόφιλου, όταν πρόκειται για σύνθεση με πολυπρόσωπες παραστάσεις τότε ο κεντρικός ήρωας της σύνθεσης, τοποθετείται ή στο μέσο ή είναι μεγαλύτερος σε μέγεθος (ή και τα δύο) από τα άλλα εικονιζόμενα πρόσωπα. Επειδή πίστευε ότι στη ζωγραφική πρέπει όλα να φαίνονται, οι μορφές αυτές τοποθετούνται στη σειρά και κατά μέτωπο, όχι σε βάθος, ώστε να μη κρύβει ποτέ η μία την άλλη.
Εξαίρεση γίνεται μόνο σε συνθέσεις που αντιγράφει από άλλους ζωγράφους ή από κάρτες, αλλά κι αυτές τις τροποποιεί με τέτοιο τρόπο που στο τέλος το έργο φέρει τη δική του προσωπική σφραγίδα.
Ο τίτλος του πίνακα αναγράφεται πάνω ψηλά στον ουρανό ενώ η υπογραφή του Θεόφιλου στο μέσο (στο κέντρο) του πίνακα, κάτω από το καφέ άλογο του Βυζαντινού αξιωματικού.
Το πεδίο της μάχης είναι μέσα από τα τείχη της Πόλης και οι Τούρκοι εικονίζονται με σαρίκι ενώ οι Έλληνες με περικεφαλαία. Κάτω δεξιά μαζί με τον στρατό συμμετέχει και ο κλήρος, αφού οι κληρικοί προσπαθούν να συμμετάσχουν και αυτοί με τον δικό τους τρόπο στην άμυνα της πόλης. 
Άλλοι πίνακες του Θεόφιλου με θέμα την άλωση της Πόλης είναι: (Βρες κοινά στοιχεία των πινάκων)

"Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, αυτοκράτορας των Ελληνορωμαίων, στη μάχη της 29 Μαΐου 453", ελαιογραφία σε καμβά, 1914
Ο πίνακας πουλήθηκε από τον οίκο Sotheby's στις 14-11-2007 έναντι 119.905 €.

"Κωνσταντίνος ο Παλαιολόγος ο αυτοκράτωρ των Ελληνορωμαίων εξέρχεται άτρομος εις την μάχην το 1453 Μαΐου 29", ελαιογραφία σε χαρτόνι, ύψος 71 εκ. πλάτος 1 μ.
Πουλήθηκε από τον οίκο Christie's στις 7-3-2001 αντί 142.186 €.

"Κωνσταντίονος Παλαιολόγος μπροστά στα τείχη της Πόλης", νωπογραφία, 1899
  Βρίσκεται στο μουσείο Κίτσου Μακρή στον Βόλο.

"Η Άλωση  της Κωνσταντινούπολης", καζεΐνη σε καμβά, ύψος 55 εκ, πλάτος 72 εκ, υπογραφή κάτω δεξιά


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου